HEROKU NEDİR?

Buse Yalçın
3 min readJan 27, 2022

--

Merhabalar 🙋 Heroku ile projenizi ücretsiz bir şekilde canlıya alabileceğinizi biliyor muydunuz? Ben de bunu henüz yeni öğrendim ve keşke daha önce öğrenmiş olsaydım dedim 🙃 (Bu yazımda GitHub repomuzda ki bir projeyi canlıya almayı anlatacağım.)

PEKİ NEDİR BU HEROKU?

Heroku, bir cloud computing altyapı sağlayıcısıdır. Peki ne demek bu? Sizin bir uygulamanız var. Bunun için gidip bir sunucu alıyorsunuz ve o sunucuyu yapılandırıp hazır hale getiriyorsunuz. Daha sonra uygulamanız dışarıdan erişilebilir oluyor. Tabi sonra belki sunucu trafiği fazla oluyor siz bir sunucu daha açıp bunu genişletiyorsunuz. Aynı şekilde bu sunucu üzerindeki versiyon kontrol sistemi (VCS yani Git ve SVN gibi sistemler) yapılandırmaları ıvır zıvır ne varsa sizin elinizde. Bir de bunun DB tarafı da var..

İşte tüm bu süreçleri sizin için yapan arkadaşımızın adı Heroku 🙃 Ölçeklenebilir bir PAAS hizmeti vermektedir Heroku. Uygulamalarınızı yüklemenizi, yönetmenizi ve ölçeklendirmenizi sağlar ve bunu gerçekten iyi yapar. Bir çok dile de desteği vardır.

Hangi Dilleri Destekliyor?

  • Ruby
  • PHP
  • Python
  • Node.js
  • Java
  • Clojure
  • Scala
  • Go

Gelelim projemizi Heroku ile canlıya almaya 💃

Öncelikle yaptığınız projenin GitHub reponuza atmanız gerekiyor. Daha sonra heroku.com ‘a gidip aktif email adresimizle kayıt oluyoruz. Daha sonra new app butonuna tıklayarak yeni uygulama açıyoruz.

Ben GitHub repomdan direk bağlantı ile projemi canlıya çekeceğim ama ek olarak Heroku Git ve Container Registry kısımları da bulunmaktadır. Deployment method kısmından GitHub’ı seçiyoruz. 👇

GitHub bağlantımızı yaptıktan sonra gerekli izinleri vermemiz gerekiyor. Ardından App connection to GitHub kısmından canlıya almak istediğimiz projeyi arayıp repolarımızın arasından buluyoruz. 👇

Son olarak Automatic deploys sekmesinde bulunan Enable Authomatic Deploys butonuna tıklıyoruz. 👇

Manual deploy kısmında da Deploy branch ettikten sonra projemiz artık hazır. 👇

Artık sayfanın en üstüne çıkıp Open app butonuna tıklayarak projemizi açabiliriz. 👌

Örnek olarak Heroku ’ya yüklediğim projenin linki: https://springandocker.herokuapp.com/

Artık bu linke tıklayarak herkes projenin canlı halini görebilir.

Bu yazımda anlatacaklarım şimdilik bu kadar. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Öğrendikçe paylaşmaya devam edeceğim 😊

Yazımı faydalı bulduysanız aşağıda ki alkış butonuna çökmeye ne dersiniz 👏 👼

--

--

Buse Yalçın

Computer Engineer ⚪️ Backend Developer ⚪️ Research freak 💃🏼 GitHub: https://github.com/Buse5 Website: buse5.github.io